Mazurskie atrakcje Węgorzewo

przeglad wszystkich atrakcji ktore warto zobaczyc bedac na mazurachNa terenie tak pięknej krainy, jaką są Mazury, na brak atrakcji narzekać nie można. Tu, w Krainie Wielkich Jezior Mazurskich, czekają na nas i wspaniałe atrakcje turystyczne, i letniska, na terenie których spędzimy wspaniałe wczasy. Jedną z tych miejscowości, z których Mazury mogą być wyjątkowo dumne, jest Węgorzewo. To jedno z najpopularniejszych miejsc dla tych, którym marzą się wczasy nad mazurskimi jeziorami i którzy chcą nacieszyć się wypoczynkiem w pięknej scenerii. Co warto zobaczyć w tym miejscu?

Węgorzewo to miejscowość, na terenie której każdy z nas spędzi czas w ciekawy sposób. Czekają tu przede wszystkim wspaniałe jeziora oraz ciekawa oferta dla tych, którzy stawiają na sporty wodne. Warto jednak pamiętać, że na terenie Węgorzewa czekają i ciekawe zabytki, których zwiedzenie sprawi wiele radości każdemu miłośnikowi historii. Jedną z największych ciekawostek, jakimi mogą nas tu zadziwić Mazury, jest zamek krzyżacki. Choć został on odbudowany po II wojnie światowej, wspaniale przypomina on o dziejach Węgorzewa oraz najbliższej okolicy tej miejscowości. Warto też zwrócić uwagę na ciekawy zabytek sakralny, który pochodzi z XVII wieku. Jest nim kościół św. Piotra i Pawła, do którego turyści zaglądają bardzo chętnie. Kusi on przede wszystkim pięknym wystrojem wnętrza oraz ciekawą kolekcją zabytków sztuki sakralnej.