Na bocianim szlaku

Warmia i Mazury to kraina, w której niepodzielnie królują bociany. Specjalny szlak, nazwany Warmińsko – Mazurskim Szlakiem Bocianim prowadzi turystów i ornitologów do tych miejsc, gdzie spotkać można bociana białego. Co ciekawego można zobaczyć na tym szlaku?

internetowa rezerwacja w pokoju hotelowym na mazurach
Ciekawostką może być fakt, że w wielu wsiach zamontowane zostały specjalne platformy, dzięki którym bocianom łatwiej jest zakładać gniazda. Przybywające do poszczególnych miejscowości ptaki są dokładnie liczone, spisywane są również daty ich przylotów i odlotów. Kontroluje się również ilość młodych bocianów, dzięki czemu wiedza na temat tych ptaków i ich zachowań stale się powiększa i bogaci o nowe informacje.

hotel w centrum olsztyna jaki wybrac
Gdzie można zobaczyć największe kolonie lęgowe bociana białego? Największe skupiska bocianich gniazd znajdują się w Toprzynach, Szczurkowi oraz w Żywkowie.
Bez wątpienia malownicza okolica oraz spokój panujący w miejscowościach położonych na bocianim szlaku zachęcają te ptaki do zakładania gniazd właśnie w tym regionie. Warto dodać, że zachowanie populacji bociana białego jest na tyle istotną sprawą, że specjalne fundusze na ten cel przeznaczyła nawet Unia Europejska.